PROBLEMIŠKOS IR SPUOGUOTOS ODOS 

PRIEŽIŪROS GIDAS

Spuogai gali kankinti visų tipų odą, o jų gydymas paprastai remiasi odos švaros bei sveiko apsauginio barjero užtikrinimu. Tačiau bėrimai gali būti labai įvairūs ir reikalaujantys skirtingos priežiūros, taigi kokius svarbiausius dalykus reikėtų žinoti siekiant efektyviai padėti savo odai?


I. Aknės variacijos – nuo atvirų inkštirų iki giluminių spuogų

Spuogeliai dažniausiai susiformuoja dėl porose susikaupusio sebumo, odos paviršiuje tūnančio negyvų ląstelių sluoksnio, prakaito, aplinkos nešvarumų, hormonų disbalanso, streso, prastos mitybos, pažeisto odos apsauginio barjero bei netinkamos ar nepakankamos priežiūros. Šias odos problemas įprasta sieti su riebia ar mišria oda, tačiau bėrimai gali kankinti visų tipų odą, įskaitant sausą, dehidratuotą ar jautrią. Vieniems tai yra nuolatinė kova už odos grožį ir sveikatą, kitiems – vos retkarčiais pasitaikanti problema.

Visgi bėrimų rūšių yra labai daug, kurias pravartu žinoti prieš imantis veiksmų jų gydymui.


  • Atviri inkštirai (juodi komedonai) – odos paviršiuje aiškiai matomi juodi taškeliai, kurie nusėja porėtas veido dalis. Inkštiras pasižymi juoda viršūnėle, kadangi riebalai patamsėja sureagavę su deguonimi. Atvirus inkštirus galima nesunkiai pašalinti mechaniniu būdu (apsilankius pas kosmetologą), o jų formavimąsi pristabdo tinkama priežiūra.
  • Uždari inkštirai (balti komedonai) – maži spuogeliai negiliai po oda, balsvos spalvos, be matomos viršūnėlės. Labai svarbu šių inkštirų nesumaišyti su miliumais, kurie yra balti ir kieti keratino taškeliai, dažniausiai atsirandantys paakių srityje. Uždarus inkštirus taip pat galima pašalinti mechaniniu būdu bei valančiomis rūgštimis paremta odos priežiūra.
  • Maži, rausvi guzeliai odos paviršiuje (papulės) – dar nesusiformavę spuogai, kurių jokiais būdais negalima spausti, kadangi spaudžiant aktyvų uždegimą paprasčiausiai nepavyks visko pašalinti, o žala odai garantuota. Taip pat svarbu jų nesumaišyti su perioraliniu dermatitu, kuris pasireiškia mažyčiais, niežtinčiais raudonais gumbeliais, dažniausiai apatinėje veido dalyje.
  • Pūlingi balti spuogai (pustulės) – susiformavę spuogai su balta viršūnėle, kuriuos išspausti nėra sunku, tačiau kritiškai svarbu tai atlikti tinkamai, o išspaudus spuogą jį gerai dezinfekuoti bei sandariai užklijuoti specialiu pleistriuku.
  • Skausmingi giluminiai spuogai (nobulės) – dideli ir kieti spuogai, esantys giliai po oda, kuriuos sukelia hormonų disbalansas organizme. Šie spuogai beveik niekada nesuformuoja baltos viršūnėlės, jų negalima spausti, o jiems sugyti padeda specialūs spuogų tepaliukai.
  • Použdegiminė hiperpigmentacija arba aknės randeliai – tamsios rausvos dėmelės, kurias palieka užgiję spuogai, ypač tuomet kai oda sužalojama bandant juos netinkamai išspausti. Dėmeles galima nesunkiai pašviesinti pasitelkus kantrybę ir priemones su skaistinančiomis rūgštimis bei vitaminu C.

II. Svarbiausi probleminės odos priežiūros principai

Įvertinus savo odos tipą bei bėrimų rūšį laikas rinktis tinkamą odos priežiūros rutiną. Rūpintis spuogelių kamuojama oda nėra paprasta, kadangi labai svarbu išlaikyti sveiką balansą – švelniai išvalyti poras, dezinfekuoti bėrimus, sumažinti sebumo išsiskyrimą, tuo pačiu nepažeidžiant odos apsauginio barjero bei išlaikant sveiką drėgmės balansą. Negydomi arba netinkamai gydomi spuogai kelia realią grėsmę odos būklei ateityje, kadangi uždegimas gali palikti randus ir duobutes, o pažeistas apsauginis barjeras garantuotai sukels ilgalaikį raudonį ir jautrumą.


Sioris Day by Day

Pirmas ir svarbiausias žingsnis – efektyvus, tačiau švelnus odos valymas. Dar ne taip senai buvo manoma, kad spuoguotą odą reikia kuo labiau plauti, sausinti, dezinfekuoti ir vengti bet kokių „riebalų“. Visgi tokia „priežiūra“ yra tiesiausias kelias į pažeistą odos barjerą, dehidrataciją, jautrumą ir dar didesnius bėrimus. Renkantis prausiklį svarbu atkreipti dėmesį, kad jame nebūtų sausinančių sulfatų, alkoholio ir sintetinių kvapų bei ieškoti švelnių opcijų su odai naudingais ingredientais.


Aknės kamuojamai odai ypač svarbu nuolatinis šveitimas, tačiau jokiu būdu ne fizinėmis priemonėmis, tokiomis kaip granulėti šveitikliai, „Clarisonicˮ tipo šepetėliai ar rankšluostinės šluostės, kadangi šios priemonės yra per šiurkščios uždegimo kamuojamai odai. Nereikėtų pamiršti, kad daugkartinio naudojimo šepetėliuose ar šluostėse itin greitai kaupiasi bakterijos, o jomis trinant spuogais nusėtą odą bakterijos paskleidžiamos po visą veidą. Cheminiai (rūgštiniai) šveitikliai yra geriausias pasirinkimas, kadangi jie itin efektyviai atnaujina odos paviršių, ištirpdo porose susikaupusius riebalus, nuvalo nešvarumus bei tinkamai parinkti nedirgina odos.


Taip pat svarbu nepamiršti, kad švaros užtikrinimas nesibaigia tik odos valymu – atnaujinkite pagalvės užvalkalą kas 3 dienas, dažnai keiskite veido rankšluostį arba naudokite popierines servetėles, reguliariai plaukite makiažo teptukus ir kempinėles, veidą lieskite tik švariomis rankomis.


Švari, ką tik nuprausta ir nušveista oda yra tiesiog tobulas pagrindas gydančiam veido serumui, kuris koncentruotai ir pastebimai malšins uždegimus, dezinfekuos bei gydys spuogelius, padės nuraminti raudonį, skaistins ir stiprins odą. Serumas yra geriausias būdas pasiūlyti odai lengvos konsistencijos, tačiau stipraus veikimo priemonę, nukreiptą į konkrečios problemos sprendimą.


Ne mažiau svarbu ir tinkamas drėkinimas, kurį reikėtų rinktis atsižvelgiant į savo odos tipą. Riebios probleminės odos priežiūrai rinkitės lengvos konsistencijos, porų nekemšantį gelį, kuris ramins, vėsins, gydys bei suteiks natūralų matinį efektą. Jei oda mišri – pirmiausia įvertinkite į kurią pusę ji labiau linksta: jeigu oda labiau riebi – rinkitės vandens pagrindo gelinį kremą, jeigu labiau sausa – jums patiks lengvas klasikinis kremas. Sausai ar dehidratuotai odai ieškokite turtingesnių kreminių drėkiklių, kurie stiprins, ramins bei maitins.


Galiausiai, pavienių spuogelių gydymui išnaudokite nakties poilsį – miegant jūsų oda pailsi, atsinaujina ir gyja, taigi naktis yra pats geriausias metas spuogų pleistriukams, cinko tepaliukams ar gydančioms taškinėms priemonėms. 

III. Kosmetikos ingredientai – ką ir kada rinktis

Daugeliui akimirksniu iškyla klausimas dėl kosmetikos priemonių komedogeniškumo – kokie ingredientai kemša poras? Visgi vienareikšmiško atsakymo nėra, kadangi ingredientai skirtingų tipų odą veikia skirtingai – sausa, dehidratuota, jautri oda atsigaus ir bėrimai nurims gavus sveikos drėgmės ir maitinimo, tuo tarpu riebiai odai daugelis ingredientų gali kelti susirūpinimą. Rezultatai priklauso ir nuo ingredientų koncentracijos – didelėmis koncentracijomis jie gali būti labai komedogeniški, tačiau tai nereiškia, jog produktas su vos lašeliu tokio ingrediento bus kemšantis poras. Taigi kiekvieną produktą pirmiausia reikėtų vertinti kompleksiškai bei atsižvelgiant į savo individualius poreikius.

Kalbant apie veido prausiklius, daugelis riebiaodžių mėgsta vos putojančius gelius – tai puikus pasirinkimas, tačiau gelis turi būti švelnus ir natūralus, toks kaip Sioris Day By Day Cleansing Gel gaivios jelly tekstūros prausiklis su greipfrutų ir gluosnių žievės ekstraktais. Mišrios ar dehidratuotos odos priežiūroje nereikėtų vengti ir šilkinio švelnumo kreminių prausiklių – Benton Deep Green Tea Cleansing Foam su žaliąja arbata ir azijietiška centele išties patiks daugeliui.

Renkantis odą atnaujinančias ir šveičiančias rūgštis reikėtų rinktis iš trijų opcijų:

  • Salicilo rūgštis (BHA) labiausiai tiks riebiai, mišriai ir porėtai odai, kadangi ji vienintelė tirpsta riebaluose ir geba pašalinti perteklinį odos sebumą. Produktuose naudojama iki 2 % BHA.
  • AHA rūgštys, tokios kaip glikolio ar pieno, puikiai tiks brandžiai ir pigmentuotai odai, kadangi jos atnaujina viršutinį dermos sluoksnį, tokiu būdu suteikdamos odai skaistumo. AHA rūgščių koncentracija dažniausiai siekia 2 – 25 %.
  • PHA rūgštys, tokios kaip gliukonolaktono ir laktobiono, pradžiugins sausą, dehidratuotą ir jautrią odą, kadangi jos veikia švelniau nei AHA bei suteikia odai papildomos drėgmės. Paprastai produktuose randama iki 15 % stiprumo.

Visais atvejais saugiau rinktis švelnesnę priemonę ir naudoti ją dažniau, nei rinktis stiprią rūgštį ir rizikuoti jautrumu ar net pažeistu odos apsauginiu barjeru. Itin populiarus Benton Aloe BHA Skin Toner su 0,5 % salicilo rūgštimi ir odą puoselėjančiu alijošiumi švelniai valo visų tipų odą, palaiko porų švarą ir vėsina. Tuo tarpu Cosrx Calming Liquid Mild tonikas su odą visapusiškai atnaujinančiomis BHA ir PHA rūgštimis užtikrina lygesnę, švaresnę ir skaistesnę išvaizdą jautresnei odai.

Priemonės spuoguotai odai

Tonikai, esencijos ir serumai yra puiki proga prisotinti odą lengvai įsisavinamų, priešuždegiminių, gydančių ir puoselėjančių medžiagų, tokių kaip arbatmedis, azijietiška centelė, gluosnių žievė, žalioji arbata, pantenolis, niacinamidas, pelynas, alijošius, medetkos, propolis ir daugybė kitų. Visų tipų spuoguotai odai pravers gryno pelyno esencija I‘m From Mugwort Essence, kuri akimirksniu nuramina sudirgimus, padeda greičiau sugyti, mažina raudonį ir spuogelius. Riebios ir mišrios odos arsenale turėtų atsirasti kokybiškas arbatmedžio serumas, toks kaip Iunik Tea Tree Relief Serum su arbatmedžiu, azijietiškos centele, niacinamidu bei įvairių augalų daigais. Galiausiai, aknės randelių šviesinimui turbūt nėra genesnės priemonės už vitaminą C – visiems odos tipams skaistumo ir lygumo suteiks Purito Pure Vitamin C Serum su 5% grynos askorbo rūgšties.


Renkantis kremą svarbu atkreipti dėmesį, kad jis lengvai drėkintų, ramintų ir gydytų odą, tokiu būdu sustiprindamas ir papildydamas serumų bei esencijų atliekamą darbą. Riebiai odai ypač patiks lengvas Iunik Centella Calming Gel Cream gelinis drėkiklis, praturtintas azijietiška centele, arbatmedžiu ir niacinamidu, kuris greitai susigeria, vėsina bei palieka odą sveikai matinę. Mišriai, jautriai odai nurimti bei atgauti sveiką drėgmės balansą padės šilkinės tekstūros I‘m From Mugwort Cream gelis-kremas su aukščiausios kokybės pelyno ekstraktu, o sausėti linkusiai odai pagelbės itin švelnios, tarsi išplaktos tekstūros Sioris Stay With Me Day Cream kremas su citrinvyčio uogomis, medetkomis ir pantenoliu.


Galiausiai, nepamirškite iš anksto pasiruošti netikėtiems bėrimams – gydantys tepaliukai, spuogų pleistriukai bei koncentruotos veido kaukės pasirūpins greitu problemos sprendimu. Paraudusią, sudirgusią ir pabertą odą efektyviai nuramins I‘m From kaukės su pelynu – gaivi ir drėgna lakštinė I‘m From Mugwort Sheet Mask arba nuplaunama gelinė I‘m From Mugwort Mask. Esant reikalui pasitelkite ir sunkiąją artileriją – Cosrx Centella Blemish Cream tepalą su uždegimus ir raudonį gydančiu cinku arba Benton Goodbye Redness Centella Spot Cream taškinę gydomąją priemonę su spuogų susidarymą ir sebumo išsiskyrimą stabdančiu kalaminu.

Priemonės spuoguotai odai

Parašykite mums ir mes jums mielai padėsime susikurti savo gražios ir sveikos odos strategiją ❤