VISKAS APIE SPF

KAM REIKALINGA APSAUGA NUO SAULĖS IR KAIP IŠSIRINKTI TINKAMIAUSIĄ SPF PRIEMONĘ

Kalbant apie odos priežiūrą neišvengiamai kyla klausimas kada būtina naudoti apsaugines priemones nuo UV spindulių? Atsakymas – VISADA. Saulė sukelia net 90% priešlaikinio senėjimo ir hiperpigmentacijos padarinių, o UV spindulių žala odai dažniausiai yra nepataisoma. Tinkama UV apsauga yra svarbiausias anti-aging ginklas jūsų arsenale, taigi norint odą išlaikyti jauną, elastingą ir lygią kasdienis SPF kremo naudojimas yra absoliučiai būtinas.

I. SPF mitai ir kodėl juos būtina sulaužyti

SPF kremus supa daugybė mitų, kurių rezultatas – neteisingas apsaugos priemonių naudojimas. Šiuo klausimu daugelis mūsų esame pridarę klaidų – nuo SPF kremo skiedimo kitomis priemonėmis ar naudojimo tik pliaže, iki žalingo tikėjimo, kad paprasčiausias stiklas blokuoja UV spindulius. Tarp pačių stipriausių mitų rasime ir įsitikinimą, jog naudodami SPF apsaugą negausime vitamino D. Tačiau pasak specialistų, žmogui pakanka pabūti saulės atokaitoje triskart per savaitę apie 15 minučių atidengus vos 10% kūno paviršiaus, kad gautų pakankamą kiekį UV spindulių generuojamo vitamino D.


Visi šie klaidingi „įsivaizdavimai“ veda prie elastino ir kolageno nykimo, priešlaikinių raukšlių, padidėjusio odos jautrumo ir žinoma – pigmentinių dėmių. Šiuos mitus ypač sunku sulaužyti, kadangi odos nudegimas yra vienintelis akivaizdus ir staigus UV žalos rezultatas, o likusi žala tampa pastebima tik ilgainiui ir, deja, dažnu atveju nėra pataisoma.


Kalbant apie saulės keliamą žalą, pirmiausia reikia atskirti, kad saulės šviesą sudaro dviejų tipų spinduliai – UVA ir UVB. UVB spinduliai veikia odos paviršių ir sukelia nudegimus, tuo tarpu UVA spinduliai pažeidžia giliausius odos sluoksnius, ardo kolageną ir elastiną bei sukelia odos senėjimą. Galiausiai, abiejų tipų spinduliai prisideda prie vėžinių odos susirgimų ir hiperpigmentacijos. UVB spinduliai tampa itin intensyvūs vasaros metu, o UVA spinduliai išlieka aktyvūs visus metus, be to, jie skverbiasi kiaurai stiklą. Situaciją pablogina tai, kad mus supanti aplinka veikia kaip savotiškas veidrodis – UV spindulius puikiai atspindi smėlis, vanduo, sniegas, žolė ir kiti paviršiai, taigi net stovint šešėlyje reikalinga apsauga nuo saulės.


Norint išvengti UV spindulių žalos specialistai rekomenduoja rinktis priemones, siūlančias bent SPF 30 apsaugą bei jų negailėti – veidui ir kaklui pilnai padengti reikėtų bent pusės arbatinio šaukštelio SPF kremo.


II. Populiariausi mineraliniai ir cheminiai UV filtrai

Apsauginiai UV filtrai yra dviejų rūšių – mineraliniai ir cheminiai. Mineraliniai filtrai šiek tiek atspindi UV spindulius, tačiau iš esmės tiek jie, tiek cheminiai filtrai žalingą UV poveikį pilnai neutralizuoja jį sugerdami odoje. Dėl šios priežasties saulės kremą rekomenduojama tepti 10-20 minučių prieš einant į lauką.

Kosmetikoje jau ne vieną dešimtmetį naudojami du pagrindiniai mineraliniai filtrai – cinko oksidas ir titano dioksidas. Tai itin saugūs ir populiarūs ingredientai, kurie dominuoja vakarietiškose SPF priemonėse. Tačiau kremai su mineraliniais filtrais paprastai yra riebūs, sunkūs, prastai susigeria ir palieka baltą šydą, taigi nėra patogūs kasdieniam naudojimui. Tuo tarpu Pietų Korėjos kosmetikoje dominuoja cheminiai ir kompleksiniai filtrai (pastarieji išgaunami maišant mineralinius ir cheminius filtrus). Azijos moterys didžiulį dėmesį skiria jaunos ir lygios odos išlaikymui, taigi UV apsaugos priemonėms yra keliami ypač aukšti reikalavimai.

Būtent cheminiai filtrai užtikrina, kad produktas būtų malonus naudoti, o jų pasirinkimas tolimuosiuose rytuose gali lengvai apsukti galvą. Tarp populiariausių cheminių filtrų – vakarietiškoje saulės kosmetikos rečiau sutinkami ingredientai, kurie daugelį mūsų nukelia į chemijos pamoką. Ethylhexyl Methoxycinnamate, Ethylhexyl Salicylate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine – visi jie yra saugūs, nekancerogeniniai, malonūs naudoti. Abejotinos kokybės cheminiai filtrai, tokie kaip Octinoxate ir Oxybenzone, Korėjoje tiesiog nėra populiarūs.

III. Kaip išsirinkti tinkamiausią SPF priemonę

Šiuolaikinėse SPF priemonėse gausu odai naudingų ingredientų, natūralių ekstraktų ir maitinančių aliejų, jų tekstūrai netrūksta elegancijos, o korėjietiški saulės kremai ypač toli pažengę nuo mums įprastų „baltos košės“ tipo kremų. Dauguma nustemba, jog lengvuose it oras korėjietiškuose SPF kremuose neretai naudojamas šiaip jau odos kosmetikoje vengtinas denatūruotas alkoholis (Alcohol Denat), tačiau lašelis šio ingrediento priemonei suteikia dar daugiau lengvumo. Kadangi SPF kremą tepame ryto rutinos pabaigoje, jis turi neapsunkinti odos, jos neriebinti bei “draugauti” su makiažo priemonėmis – būtent alkoholis ir padeda pasiekti visus šiuos tikslus. Be to, riebiai ir mišriai odai skirtose priemonėse neretai rasime ir silikos (Silica), kuri yra mineralas ir absorbentas, suteikiantis odai taip trokštamo matiškumo.


Susipažinus su pagrindiniais saulės kosmetikos ingredientais, SPF kremą pirmiausia reikėtų rinktis atsižvelgiant į savo odos tipą bei norimą pasiekti efektą. Sausa, pigmentuota ir brandi oda įvertins maitinančiais bei skaistinančiais ingredientais praturtintą priemonę, tokią kaip Benton Papaya – D Sun Cream SPF 38 kremas su papajos ekstraktu, niacinamidu ir sviestmedžio sviestu. Siekiančius glass skin efekto sužavės itin lengvos tekstūros Missha Essence Sun Milk SPF 50 pienelis, prisotintas vaistinių žolelių ir gėlių ekstraktų. Tuo tarpu riebiai ir mišriai odai patiks lengvas it vanduo, švelnų matinį efektą suteikiantis Missha Soft Finish Sun Milk SPF 50 pienelis su erškėtrožėmis, šlamučiu ir silika. Galiausiai, visų tipų odai patiks itin universalus ir populiarus Cosrx Aloe Soothing Sun Cream SPF 50 kremas su alijošiumi, kuriam būdinga švelni kreminė tekstūra, apjungianti ypač saugius mineralinius ir cheminius UV filtrus.


Parašykite mums ir mes jums mielai padėsime išsirinkti jūsų odai tinkamiausią SPF priemonę ❤


Daugiau švytinčios odos paslapčių


KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS – KUO NUDŽIUGINTI DRAUGUS IR ARTIMUOSIUS
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS – KUO NUDŽIUGINTI DRAUGUS IR ARTIMUOSIUS Įsibėgėjusi...
DIDŽIAUSI ODOS PRIEŽIŪROS MITAI
DIDŽIAUSI ODOS PRIEŽIŪROS MITAI Vartydami mados žurnalus ar skaitydami įvarius...
PROBLEMIŠKOS IR SPUOGUOTOS ODOS PRIEŽIŪROS GIDAS
PROBLEMIŠKOS IR SPUOGUOTOS ODOS  PRIEŽIŪROS GIDAS Spuogai gali kankinti visų...
VISKAS APIE SPF
VISKAS APIE SPF KAM REIKALINGA APSAUGA NUO SAULĖS IR KAIP...