DIDŽIAUSI ODOS PRIEŽIŪROS MITAI

Vartydami mados žurnalus ar skaitydami įvarius komentarus internete bene kasdien susiduriame su daugybe patarimų kaip tinkamai rūpintis odos grožiu. Šiame informacijos vandenyne sunkiausia užduotis – atsirinkti kurie patarimai yra teisingi, o kurie paprasčiausiai netikslūs ar net kenksmingi. Taigi šįkart apžvelgsime kas slypi už kai kurių dažniausiai girdimų švytinčios odos mitų bei juos sulaužysime.

MITAS #1: Natūralus kokosų aliejus – geriausias veido kremas

Prieš kelis metus natūralus kokosų aliejus taip išpopuliarėjo, kad pačioje jo populiarumo viršūnėje žmonės buvo pasiryžę jį kone gerti. Atrodė, kad kokosų aliejus tinka viskam – ir odą maitina, ir plaukus gražina, ir makiažą valo, ir dantis balina. Iš tiesų kokybiškas nerafinuotas kokosų aliejus yra puiki priemonė, tačiau kaip gyvenime nebūna tobulų dalykų, taip ir odos priežiūroje. Tiesa yra tokia, kad kokosų aliejus yra vienas labiausiai poras kemšančių ingredientų, ypač jeigu odą tepate grynu aliejumi, o ne naudojate tinkamai suformuluotą kosmetikos priemonę su šiuo ingredientu. Pavyzdžiui, kokosų aliejuje esanti lauro rūgštis gali veikti antibakteriškai, tačiau ji daug geriau veikia ekstrakto pavidalu, kadangi būtent tokia forma nesukuria komedogeninės plėvelės. Be to, kokosų aliejus nepapildo odos drėgmės rezervo – jis paprasčiausiai užrakina jau esamą drėgmę odoje. Visgi jei labai mėgstate kokosų aliejų – naudokite jį kūno odai, idealiu atveju vos išlipę iš dušo, tačiau veido odai paieškokite geresnių drėkinančių priemonių.

Skinglow.lt blogas: Odos priežiūros mitai

MITAS #2: Micelinis vanduo atstoja veido prausiklį

Miceliniai vandenys buvo sukurti naudoti tiems retiems atvejams, kai nėra nei laiko, nei galimybių pašalinti makiažą prausikliu ir vandeniu, pavyzdžiui, madų šou užkulisiuose. Šiai dienai miceliniai vandenys senai peržengė užkulisių slenkstį ir tapo ypač populiariu pasirinkimu norint greitai pašalinti makiažą. Dėl greičio ir patogumo nesiginčysime, tačiau atkreipsime dėmesį, kad norint tinkamai nuvalyti odą reikėtų sunaudoti bent kelis vatos diskelius, stipriai išmirkytus micelinėje priemonėje, bei bent pusę minutės trinti veidą ingredientais, kurie nėra patys naudingiausi ilgalaikiam odos grožiui. Jeigu jūsų odai toks valymo metodas tinka ir patinka – puiku, tačiau nepamirškite, kad micelinis vanduo odos neprausia, netgi atvirkščiai – palieka likučių plėvelę. Dėl to micelinį vandenį būtina nuplauti įprastu prausikliu, ypač jei norite užtikrinti tinkamą odos švarą bei išvengti bėrimų. 

MITAS #3: Paakių kremas gali pašviesinti paakių tamsumą

Išties norėtume, kad šis mitas būtų tiesa. Deja, daugeliu atveju tamsesni ar šie tiek mėlyni paakiai yra genetinė problema, kurią neretai išryškina nuovargis, miego trūkumas, limfos sutrikimai, dehidratacija, rūkymas. Dažniausiai ryškesni mėlyni ar violetiniai paakiai kankina šviesios odos savininkus, nes itin plona ir šviesi paakių oda nepajėgia pilnai paslėpti po oda esančių kraujagyslių. Be to, odai senstant skruostuose ir paakių srityje plonėja riebalinio audinio sluoksnis, kas sukuria dar didesnį kontrastą ir šešėlio efektą. Turbūt net nereikia įrodinėti, kad joks kremas paakių odos stebuklingai nepastorins ir šešėlio nepanaikins. Žinoma, geras paakių kremas gali palaikyti tinkamą odos drėgmės balansą, suteikti odai putlumo, skaistumo, ko pasėkoje oda natūraliai atrodys sveikesnė ir jaunesnė, tačiau joks kremas neturi stebuklingų galių.

MITAS #4: Geriausia kosmetika parduodama vaistinėse 

Vaistinės senai nebėra tik vaistų parduotuvės – šiais laikais „tinklinės“ vaistinės užima itin aukštą vietą tarp populiariausių kosmetikos pardavimo vietų, o kosmetikos gamintojai ir platintojai pasiryžę aršiai konkuruoti, kad patektų ant didžiųjų vaistinių lentynų. Taigi nenuostabu, kad vaistinėse galima rasti įvairiausių dalykų, įskaitant tokių kaip stipriai parfumuoti serumai, tonikai su denatūruotu alkoholiu ar paakių kremai su blizgučiais. Žinoma, vaistinėse visuomet rasime ir tam tikrus nuosaikius prekių ženklus, pasaulyje žinomus kaip French pharmacy brands, kurie pasižymi ypač paprastomis formuluotėmis – jų pagrindą paprastai sudaro terminis vanduo, mineralinis aliejus, petrolatas, glicerinas bei kiti universalūs, lengvai naudojami ir pigūs ingredientai. Šios priemonės jokiais būdais nėra blogos, tiesiog perkant kosmetiką vaistinėje reikėtų suprasti, kad ji nebūtinai yra kažkuo ypatinga ar „vaistinė“. 

Skinglow.lt blogas: Odos priežiūros mitai

MITAS #5: Visos odos priežiūros priemonės turi būti to paties gamintojo 

Turbūt nesunku nuspėti iš kur atsirado šis mitas. Kiekvienas gamintojas yra suinteresuotas parduoti kuo daugiau savo produkcijos, o kas gali būti patikimiau nei įtikinti pirkėjus, kad norint gerų rezultatų privaloma pirkti visą produktų liniją. Iš tiesų šis mitas neturi jokio realaus pagrindo, kadangi odai reikia kokybiškų ir subalansuotų ingredientų, o ne prekės ženklo. Žinant ko odai reikia, tinkamus ingredientus galima nesunkiai rasti įvairių gamintojų produktuose, tokiu būdu sukuriant individualią, kompleksinę priežiūros rutiną. Juk pirkdami pieno produktus nesirenkate pieno, grietinės, varškės ir sūrio tik vieno gamintojo? Greičiausiai ieškote pavienių produktų, kurie jums atrodo patrauklūs, skanūs ir kurių sudėtis atitinka jūsų poreikius. Lygiai tie patys principai galioja ir odos priežiūroje. Be to, kintančios oro sąlygos, hormonų balansas ir panašūs veiksniai turi didelę įtaką mūsų odos būklei, taigi oda nestovi vietoje. Būtent dėl šios priežasties dažnas mūsų vonios kambaryje turime įvairių priemonių įvairioms problemoms spręsti, lygiai kaip spintoje turime gausybę drabužių skirtingiems orams ir progoms.

MITAS #6: Oda pripranta prie naudojamos kosmetikos  

Tai vienas dažniausiai pasitaikančių mitų, kad odos priežiūros priemones būtina nuolat keisti, nes oda prie jų pripranta. Pabandykite sau užduoti panašų klausimą – ar dantys pripranta prie dantų pastos ir ji nustoja veikti? O gal organizmas pripranta prie vartojamų daržovių bei nustoja įsisavinti jų vitaminus? Tiesa yra tokia, kad jei įsigijote kosmetikos priemonę norėdami išspręsti konkrečią problemą, šiai problemai pradėjus mažėti ima atrodyti, kad toliau priemonė nebeveikia taip gerai, kaip veikė iš pradžių. Tarkime jūs pradedate kasdien naudoti serumą su vitaminu C – iš pradžių rezultatas atrodo akivaizdus, oda skaistėja ir lygėja akyse, tačiau praėjus keliems mėnesiams progresas tampa mažiau akivaizdus. Vitaminas C jūsų odai vis dar labai naudingas, tačiau oda jau tapo žymiai skaistesnė, o tolimesnė apsauga nuo laisvųjų radikalų bei kita vitamino C nauda nebėra tokia akivaizdi. Iš tiesų kosmetikos priemonių kaitaliojimas jautresnei odai gali sukelti nemažą stresą, kadangi tik atspari oda geba greitai prisitaikyti prie vis naujų ingredientų ir formuluočių. Taigi jei jūsų oda jautri, plona, linkusi į raudonį – itin dažna kosmetikos priemonių kaita gali tik padidinti odos jautrumą, sukelti bėrimus ar net pažeisti jos apsauginį barjerą. 

MITAS #7: Anti-aging reiškia, kad kosmetikos priemonė išlygins raukšles

Pradėkime nuo to, kad jau susiformavusias ir plika akimi matomas raukšles gali išlyginti tik intervencinės procedūros, kai tam tikras preparatas suleidžiamas po oda ir tokiu būdu „išlyginama“ susidariusi raukšlė. Absoliučiai joks išoriškai tepamas preparatas raukšlių stebuklingai neišlygins. Efektas, kurį matome primaitinę odą esencijomis, serumais ir kremais – tai drėgna, minkšta ir švytinti oda, kuri natūraliai atrodo jaunesnė ir putlesnė. Problema yra tame, kad kosmetikos pramonėje žodžių anti-aging naudojimas nėra niekaip reguliuojamas, o tai reiškia, kad gamintojas gali klijuoti šiuos stebuklingus žodžius ant bet kokio riebesnio kremo ir automatiškai parduoti šį produktą brangiau. Vietoje stebuklingų žodžių kosmetikoje geriau ieškokite drėkinančių, stiprinančių, putlinančių ir skaistinančių ingredientų, kurie padės pristabdyti odos vytimo procesus. Šie ingredientai – tai vitaminai C ir E, retinolis, UV filtrai, PHA ir AHA rūgštys, keramidai, antioksidantai, hialuronas, peptidai, niacinamidas, adenozinas. Odą drėkinant ir maitinant nuolatos ji natūraliai atrodys sveikesnė, ilgiau išliks jaunatviška, lėčiau formuosis naujos raukšlelės. 

MITAS #8: Saulės kremo nebūtina naudoti kasdien 

Tęsiant anti-aging temą – būtent UV filtrai yra svarbiausias priešraukšlinis ingredientas, kadangi saulės šviesoje randami UVA spinduliai ardo giliausiuose odos sluoksniuose tūnantį kolageną ir elastiną, tokiu būdu mažindami odos stangrumą ir sukeldami ankstyvas raukšles. Blogiausia, kad UVA spinduliai, priešingai nei įdegį suteikiantys UVB spinduliai, mūsų odą veikia absoliučiai kasdien – žiemą ir vasarą, kiaurai stiklą ir debesis. Taip pat svarbu suprasti, kad mūsų oda nepasensta „per dieną“ – tai yra visų mūsų gyvenimo metų rezultatas. Taigi jei dešimt metų nenaudojote SPF priemonės, o dabar ėmė ryškėti raukšlės ir hiperpigmentacija – odą sugrąžinti atgal į jos pradinę būklę gali būti arba per vėlu, arba tam prireiks labai daug laiko ir labai didelių pastangų. Kasdienis SPF kremo naudojimas yra absoliučiai būtinas, jeigu norite investuoti į ilgalaikį savo odos grožį ir jaunatviškumą. 

Skinglow.lt blogas: Odos priežiūros mitai

Norite mūsų patarimo kaip tinkamai prižiūrėti odą? Parašykite mums ir mes jums mielai padėsime susikurti savo švytinčios odos rutiną ❤